Stefan Perceval wordt peter van SAMEN PLANNEN vzw

30-11-2017

Stefan Perceval, artistiek directeur van HETGEVOLG in Turnhout, vindt in alle drukte nog de tijd om het gloednieuw Kempische initiatief, SAMEN PLANNEN vzw, een hart onder de riem te steken door het peterschap van de prille vzw te aanvaarden.

"Daar waar organisaties een verbinding aan gaan om mensen te versterken draag ik graag mijn steentje bij.

Al te vaak vertrekken we van de zwakte van een persoon terwijl daarin net de sterkte schuilt. Wat is het verhaal achter de mens, is veel boeiender dan de focus op het ziektebeeld", aldus Stefan Perceval.

SAMEN PLANNEN vzw is in de zomer van 2017 opgericht door Eva Gilis.  "Vanuit mijn jarenlange ervaring bij Dienst Ondersteuningsplan (D.O.P.), pionier op vlak van zorgvernieuwing in de sector voor personen met een beperking én mijn overtuiging dat ook andere doelgroepen baat hebben bij dergelijk werking, is SAMEN PLANNEN vzw ontstaan."

De vzw richt zich tot iedereen die samen met anderen wil nadenken over bepaalde vragen/thema's met als doel het opstellen van een plan.  "Dat samen nadenken met anderen werkt echt!  Mensen kiezen zelf wie ze willen betrekken bij hun denk- en planproces.  Vaak zijn dat familieleden, vrienden, collega's, buren,... en soms ook betrokken professionelen", aldus Eva Gilis.

SAMEN PLANNEN vzw faciliteert dit denk- en planproces. Eva Gilis: "Door echt te luisteren naar de mensen, te vertrekken vanuit krachten en talenten, proberen we mensen terug een stem te geven.  Veel mensen hebben het gevoel geen vat meer te hebben op hun leven.  Dingen worden vaak in hun plaats beslist, ze zijn de regie over hun leven kwijt.  Dit is vooral zo bij de meest kwetsbare personen in de maatschappij: ouderen, (ex)-gedetineerden, mensen in kansarmoede, vluchtelingen, mensen met een psychische kwetsbaarheid.  Door hen te omringen met mensen die mee willen nadenken en plannen worden ze sterker en hebben ze het gevoel er niet meer alleen voor te staan".

SAMEN PLANNEN vzw vertrekt vanuit de visie dat iedereen recht heeft op een goed leven.  "Maak werk van je dromen", is één van de slogans van de nieuwe vzw. Sommigen vinden zelf de weg naar hun dromen, anderen hebben niet dezelfde kansen en hebben hierin wat aanmoediging en ondersteuning nodig. Dit is waar SAMEN PLANNEN vzw voor gaat.

Eva Gilis: "Wat Stefan doet in HETGEVOLG is ongelooflijk en vertrekt voor 100% vanuit dezelfde visie als waar SAMEN PLANNEN vzw voor staat.  Ik herken zijn passie en gedrevenheid, hij doet zijn job met hart en ziel en dat raakt mij.  Ik zie in hem ook een bondgenoot, we vechten eigenlijk allebei vanuit een andere sector voor hetzelfde doel. Hij botst in de culturele wereld op dezelfde 'hindernissen' als ik in de sociale sector".

"Naast het peterschap zou ik SAMEN PLANNEN het liefst van al opnemen in de organisatie van HETGEVOLG als een brug tussen onze dromen en de werkelijkheid.

De sterkte van SAMEN PLANNEN is dat ze vertrekken vanuit een eerlijkheid, een puur mens zijn. Een sterkte die op het eerste zicht een kwetsbaarheid met zich mee draagt, maar deze kwetsbaarheid zal de kwaliteit van het werk versterken", aldus Stefan Perceval.