Visuele verslaggeving

28-01-2018

Heb jij het ook al eens meegemaakt?

Heb jij die grote bruine enveloppe ook al opengemaakt?

Die grote bruine enveloppe gericht aan een of andere professional, vol verslagen over jou. Vol verslagen van de plaatsen waar je al geweest bent, van de mensen met wie je al gesproken hebt. De ene al wat recenter, de andere meer dan 10 jaar oud.

Heb jij het aangedurfd om met een kloppend hart te beginnen lezen? Je bleek getrouwd en gescheiden, terwijl je gewoon een langdurige relatie had die ten einde is gelopen. Je zou een traumatische jeugd gehad hebben. Zou... Dat stond in het verslag van die ene professional, bij wie je na lang aarzelen je ziel op tafel legde. Zou... Zou ze je niet geloofd hebben?

Dan een verslag van een teamvergadering, over jou. Zeven professionelen die spreken over hoe jij je voelt, die interpreteren, elk vanuit hun eigen bril. Zeven professionelen die woorden plakken, labels kleven, op papier, zwart op wit. Ze baseren zich op een gesprek . Een gesprek waarbij je niet uit je woorden geraakte, omdat de persoon met wie je sprak niet echt was, maar op een boekje leek. Ze baseren zich op verslagen van anderen, zonder jou hierover te horen, zonder hierover met jou in gesprek te gaan...

Deze verslagen zouden moeten dienen om deuren te openen, maar ze lijken ze alleen maar te sluiten. Ze staan vol onwaarheden, interpretaties,... En dat doet pijn! En één voor één gaan de deuren dicht...

Kan het anders?

Bij SAMEN PLANNEN vzw werken we met visuele verslaggeving. Schematisch en in beelden proberen we te schetsen waar de gesprekken over gaan. Stiften, kleuren en papier behoren tot het basis werkmateriaal. Dit leidt misschien tot een rare eerste ervaring, maar blijkt nadien vaak een eyeopener.

Geen getypte verslaggeving achteraf. Geen interpretatie van het gesprek.

Alles wordt live getekend, gecheckt en goedgekeurd. Iedereen is mee met wat er op papier staat. Iedereen mag zijn 'verslag' thuis bewaren en is vrij om het eventueel te gebruiken in gesprekken met anderen. Het kan je helpen om uit te leggen wie je bent, van waar je komt, wat je goed kan, waar je het moeilijk mee hebt en waar je naartoe wil.

Geen computers vol verslagen met (verkeerde) interpretaties/informatie die, hoe oud ze ook zijn, via een eenvoudige druk op de knop bij anderen terecht kan komen.

Bij SAMEN PLANNEN vzw nemen we de tijd om stil te staan, om te luisteren naar jou, om vragen te stellen, om samen te zoeken naar wie je écht bent en wat je écht wil. We zoeken samen naar stappen die gezet kunnen worden naar een toekomst waarin je mag zijn wie je bent en dat is veel meer dan wat er ooit in een dossier stond...

Wij geloven in jou!

We zijn heel dankbaar dat we het materiaal voor onze visuele verslaggeving hebben kunnen aankopen dankzij de financiële steun van Cera.