Nieuwjaarsbrief aan Stefan Perceval (2023)

03-01-2023

Liefste Peter,

Kort en krachtig was 2022:

het omarmen van de golf van solidariteit (Turnhout Helpt)

afscheid nemen in verbondenheid (Krijger van de Wereld)

Stuyven en Bestuyven (Stuyfplek Parkwijk)

een warme welkom voor iedereen (Huisje Parkwijk)

warmte en onvoorwaardelijke kansen uitdelen (WegGeefHuizen)

gezien worden (Koninklijke erkenning, Duurzame Held Stad Turnhout)

de kracht van het informele (BABBELBUS)

hoopverlenen (SAMEN OP PAD)

bruisende & warme energie (SAMEN WARM)

Stilstaan en achteruit kijken, alvorens weer vol goesting vooruit vliegen.   Dankjewel dat dat kan in deze jaarlijkse traditie van nieuwjaarsbrieven.

De vlucht vooruit, dat is waar Bestuyvers van de Stuyfplek in de Parkwijk voor kiezen.  Mooi om te zien hoe mensen groeien wanneer ze hun intern vlammetje ontdekken en wanneer ze tijd en ruimte krijgen om hiermee veilig te experimenteren.  En wat een eer om die drive vanop de eerste rij te mogen aanschouwen.

Op de plaatsen die we met onze BABBELBUS bezochten werden we steeds warm onthaald. Mensen snakken naar verbinding en connectie.  Dat is wel duidelijk.  Die warme, informele ontmoetingen als basis is een kracht van waaruit heel veel mogelijk is.

De koninklijke erkenning deed deugd.  Een kroontje op het harde werk van elke dag.  Maar iedereen is een held en we zijn allemaal koningen.  Je geliefde, ouders of kinderen die fier zijn op wie je bent en wat je doet, dat is pas goud waard.  Dat geeft je levenskracht.  Helden zijn we sowieso allemaal, laat ons ook wat meer koning zijn en onze dagelijkse helden op handen dragen.

Tegelijkertijd was 2022 geen makkelijk jaar.  Het hakte er bij momenten stevig in.  Ik werd regelmatig geraakt, recht in mijn onrechtvaardigheidsgevoel en de maatschappelijke teleurstelling werd bij momenten groter dan de hoop die ik wil uitdragen.

Want niet alle levensverhalen kennen een happy end.  Als tochtgenoot doet dat pijn.  Dan lijkt de bodem ook onder mijn voeten weg te zakken.  Gelukkig lukt het mij meestal om uit crisissen kansen te destilleren en te zien waar menselijke noden en maatschappelijke gaten samenvallen.  

Zo start ik 2023 vol hernieuwde moed en goesting om weer wat nieuws in de wereld te zetten:

 onvoorwaardelijke kansen, elke dag opnieuw

een plek waar iedereen welkom is om te ont-moeten

en de kracht van het informele

Dat zijn mijn basis ingrediënten om mee aan de slag te gaan volgende jaar.

Liefste Peter, jij bent zo'n koning waarover ik eerder sprak.  Ik hoop dat je lofzang voor je geliefde, kinderen en moeder vele anderen mag inspireren om hetzelfde te doen.  Jij begrijpt als geen ander hoe dat mensen vleugels geeft.

Dankjewel!

Het begint klein maar heeft grootse gevolgen: Be the change you want to see in the world (Gandhi)

Aan jou en al wie je lief is een warm 2023!

Je kapoen,

Eva

Arendonk, 3 januari 2023